You are currently viewing Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας

Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας

Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας 

Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά λόγω του κοροναϊού παγώνει η εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων ενώ σχεδιάζεται και η αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες. 

Με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι παρατάσεις για την καταβολή του ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορούν και όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται αλλά και όλους τους επαγγελματίες των οποίων ο κύκλος εργασιών ή τα έσοδα θα υποστούν καθίζηση.

Όσον αφορά στο ποιες υποχρεώσεις θα ανασταλούν, εκτός από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο –καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας- ότι θα συμπεριληφθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και ο τριμηνιαίος ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν ΦΠΑ για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι παρατάσεις θα αφορούν:

-Όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών μέσα στον Μάρτιο. Πλέον ο κατάλογος μεγαλώνει καθώς μιλάμε για εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ

-Όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα δείκτες οικονομικών συναλλαγών προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα κάνουν χρήση της παράτασης.  Ακόμη και οι δικηγόροι αναμένεται να υποστούν μείωση εισοδήματος λόγω της επικείμενης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Δεν λείπουν και περιπτώσεις επαγγελματιών που από μόνοι τους αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να αναστείλουν τη λειτουργία υπό τον φόβο μετάδοσης της νόσου.

Η παράταση πληρωμής τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

-Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρωθούν Ιούλιο και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Μαρτίου τον Ιούνιο.

Οι προτάσεις του Ε.Ε.Α. για θέματα επιχειρηματικότητας και απασχόλησης

 • ΕΦΟΡΙΕΣ
 1. Παράταση της υποβολής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα:
 • ΦΠΑ μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου για διπλογραφικά βιβλία και 1ου τριμήνου για απλογραφικά βιβλία.
 • Παρακρατούμενοι φόροι (μισθωτών υπηρεσιών και επαγγελματιών) για Ιανουάριο και Φεβρουάριο
 • Τέλος χαρτοσήμου (έως να επανέλθει η κανονική λειτουργία στις Δ.Ο.Υ)
 • Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ) έτους 2019
 • Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων για τους μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος
 • Βεβαιώσεις αποδοχών
 • Πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων
 1. Επέκταση δραστηριότητας, προσθήκη ΚΑΔ.
 • Να μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και κατάργηση της απόφασης με αρ. πρωτ. Δ.ΜΗΤ. 1056904 ΕΞ 2010(επισυναπτόμενο), για να γίνει η ολική αποσύνδεση του ΕΦΚΑ από τις Δ.Ο.Υ
 1. Έκδοση κλειδαρίθμων από τα λογιστικά γραφεία
 2. Οι σε έλεγχο φορολογούμενοι που έχουν παραλάβει διαπιστώσεις ελέγχου και υποχρεούνται από το νόμο να απαντήσουν εντός 20 ημερολογιακών ημερών, να τους δοθεί χρόνος απάντησης μετά τη λήξη του «συναγερμού». Το ίδιο να ισχύσει για όσους έχουν λάβει οριστικές πράξεις προσδιορισμού και έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
 3. Όσες μεταβολές, διακοπές επιχειρήσεων έχουν προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο διάστημα, να τους δοθεί χρόνος παράτασης μετά τη λήξη «συναγερμού».

 

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 1. Παράταση ΑΠΔ και καταβολής εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
 2. Παράταση πληρωμής ρυθμίσεων
 3. Παράταση δικαιώματος επανένταξης στη ρύθμιση του νόμου 4646/2019
 4. Δικαίωμα κατάθεσης του συνόλου των εντύπων του ΟΑΕΔ – ΣΕΠΕ έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς πρόστιμα
 5. Διευκρινήσεις σχετικά με το Διοικητικό προσωπικό στα Κέντρα Εκπαίδευσης (Σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών κ.α.)
 6. Να δοθούν αναλυτικές διευκρινήσεις όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες (εγκυμονούσες, καρκινοπαθείς κτλ.) που τους ζητούνται να παραμείνουν σπίτι, καθώς και αναλυτικές διευκρινήσεις για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που από το κράτος έχει ζητηθεί να παραμείνουν κλειστές για το που, πως και πότε θα παραλάβουν το επίδομα.                                                                  

Συγκεντρώσαμε στους παρακάτω πίνακες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τις προθεσμίες που τίθενται για την εκπλήρωσή τους, όπως προκύπτουν από τις ειδικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωναϊό.

1. Συγκεντρωτική γνωστοποίηση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δεδομένων εντύπων Ε4-Συμπληρωματικός ωραρίου, Ε8, Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ αναγγελία και χρήσης άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, για το διάστημα από 11.3.2020 έως 10.4.2020.
-Δεδομένων εντύπων Ε4 Πίνακας Προσωπικού -Συμπληρωματικός ωραρίου
-Έντυπο 4 – Πίνακας Προσωπικού- Συμπληρωματικός ωραρίου – Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/11.03.2020)
-Δεδομένων εντύπων Ε8 Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης
-Έ8 Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης – Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55/ 11.03.2020)
-Δεδομένων εντύπων Ε12 e-Οικοδομώ αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου
-Ε 12 – e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ: Αναγγελία του Απασχολούμενου Προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου – Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 1β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/ 11.03.2020)
Στοιχείων λήψης άδειας ειδικού σκοπού και συσχετιζόμενης κανονικής άδειας από τους εργαζομένους
Έντυπο 11.1 – Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας του άρθρου 4 παρ. 3στ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/ 11.03.2020)
Στα στοιχεία των παραπάνω προσωρινών ειδικού σκοπού εντύπων, δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία που τυχόν έχουν ήδη υποβληθεί από την έναρξη ισχύος της Π.Ν.Π. 11.3.2020 (ΦΕΚ Α’ 55/11-03-2020) μέσω των ανασταλθέντων εντύπων.
– Δήλωση αποθεμάτων σε:α) χειρουργικές μάσκες, β) αντισηπτικά διαλύματα και γ) αντισηπτικά μαντηλάκια
Επιχειρήσεις Υποχρεωτική επικαιροποίηση στοιχείων Κυρώσεις μη υποβολής ή η υποβολής ανακριβούς δήλωσης
Που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια α) την ποσότητα των αποθεμάτων (σε τεμάχια για τις χειρουργικές μάσκες και τα αντισηπτικά μαντηλάκια και σε λίτρα για τα αντισηπτικά διαλύματα), β) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα, γ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της Παρ. 1 άρθ. δεύτερο Π.Ν.Π. 14.3.2020
-Η υποβολή γίνεται μέσω του συστήματος καταγραφής αποθεμάτων που έχει δημιουργηθεί στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η πρόσβαση γίνεται από εδώ
16.3.2020 (παρ. 1 άρθ. δεύτερο Π.Ν.Π. 14.3.2020) Εντός 3 ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση . Η υποχρέωση υφίσταται έως 14.5.2020 και δύναται να παρατείνεται για επιπλέον 2 μήνες κάθε φορά και έως 6 μήνες στο σύνολο (παρ. 7, 8 άρθ. δεύτερο Π.Ν.Π. 14.3.2020) α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα
της παράβασης (παρ. 4 άρθ. δεύτερο Π.Ν.Π. 14.3.2020)
Προσοχή: Λόγω του ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι ασφυκτική κι επειδή σχετίζεται και με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, θεωρούμε πως το υπ. Ανάπτυξης θα δείξει ανοχή σε όσους υπόχρεους δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τη εν λόγω διαδικασία σήμερα, 16.3.2020, και οριστικοποιήσουν τελικά αύριο, 17.3.2020 τις απαιτούμενες ενέργειες.- Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο Π.Σ. Εργάνη, για την ένταξη στον ειδικό μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.

Επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής παρ. 2 άρθ. τρίτο Π.Ν.Π. 14.3.2020
Ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ
-Αναμένεται απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις παραπάνω επιχειρήσεις -εργοδότες παρ. 3 άρθ. τρίτο Π.Ν.Π. 14.3.2020 .Τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αναμένεται απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέλει γενναία μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων λόγω ανωτέρας βίας . Πρέπει να επιδοτηθούν μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Όσο η Κυβέρνηση αργεί χάνουμε πολύτιμο χρόνο . Πρέπει να δούμε την ζημιά που θα προκληθεί . Πρέπει να μεριμνήσει για τους αυτοαπασχολούμενους που ουσιαστικά είναι βαριά εργαζόμενοι . 
Τα μέτρα δεν φτάνουν … 
 
Θράσος Μίαρης
Αντιπρόεδρος Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας