You are currently viewing Συμβουλές για τη Φορολογική Προετοιμασία στο Τέλος του Έτους

Συμβουλές για τη Φορολογική Προετοιμασία στο Τέλος του Έτους

Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις τη φορολογική προετοιμασία. Να βάλεις όλες τις εκκρεμότητες σε μία τάξη! Η καλή φορολογική προετοιμασία μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τους φόρους σου, να εκμεταλλευτείς φορολογικές ευκαιρίες και να αποφύγεις τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα με την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών σου.

Οι έμπειροι φοροτεχνικοί σύμβουλοι της MBC με επικεφαλής τον Θρασύβουλο Μίαρη έκαναν μία καταγραφή των βασικών συμβουλών που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για τη φορολογική προετοιμασία στο τέλος του έτους!

Σύλλεξε όλα τα απαραίτητα έγγραφα
Το πρώτο βήμα στη φορολογική προετοιμασία είναι να συλλέξεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δεδομένα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αποδείξεις και τιμολόγια εξόδων, επενδύσεις, και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Μία λεπτομερής λίστα των απαραίτητων που πρέπει να έχει οργανωμένα στο τέλος του έτους μια επιχείρηση στην Ελλάδα:

  • Τιμολόγια εσόδων
  • Τιμολόγια/ αποδείξεις εξόδων
  • Αποδείξεις από επενδύσεις και μερίσματα
  • Διαβίβαση όλων των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData

Κατανόησε τις αλλαγές στον Φορολογικό Κώδικα

Για να μπορέσεις να κάνεις μία σωστή και ολοκληρωμένη οργάνωση για τη Φορολογική Προετοιμασία στο τέλος του έτους πρέπει να ερευνήσεις και να κατανοήσεις τις τελευταίες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα που ισχύουν για το τρέχον έτος. Μπορεί να υπάρχουν νέες επιλογές που πρέπει να γνωρίζεις;

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο σχετικά  με τις διατάξεις της φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων ίσως σε αφορούν:

  • Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελ. επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις
  • Η ζημιά των ατομικών επιχειρήσεων δύναται να μεταφέρεται προς συμψηφισμό
  • Εισάγεται ρύθμιση με την οποία ο επιτηδευματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
  • Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η δυνατότητα αυτή για την ανατροπή του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με αίτηση στην αρμόδια φορολογική αρχή για τη διενέργεια ελέγχου.
  • Η προσαύξηση λόγω τζίρου ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα

Ρύθμιση των Χρεών
Αν έχεις οποιοδήποτε χρέος προς το κράτος, εξέτασε τον τρόπο ρύθμισής τους ώστε να μπορέσεις να το αποπληρώσεις. Σε όλες περιπτώσεις, η έγκαιρη πληρωμή μπορεί να έχει οφέλη.

Εκμεταλλεύσου τις Εκπτώσεις και τις Ελαφρύνσεις
Έλεγξε αν πληροίς τις προϋποθέσεις για φορολογικές εκπτώσεις και ελάφρυνση.

Προγραμμάτισε το τρέχον και το επόμενο έτος
Έχοντας πλέον μία ολοκληρωμένη εικόνα της φορολογικής κατάστασης στο τρέχον έτος, μπορείς να σκεφτείς τι στρατηγικές κινήσεις μπορείς να κάνεις για να τη φορολογική σου κατάσταση το επόμενο.

Συμβουλέψου έναν Φοροτεχνικό Σύμβουλο
Τέλος, η σημαντικότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις για τη φορολογική προετοιμασία στο τέλος του έτους είναι να έρθεις σε επαφή με έναν έμπειρο φοροτεχνικό σύμβουλο. Είτε έχεις πολύπλοκες οικονομικές καταστάσεις είτε αν οι συνθήκες είναι πιο απλοποιημένες, ένας ειδικός φοροτεχνικός σύμβουλος θα σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις τη φορολογική σου κατάσταση.

Η φορολογική προετοιμασία μπορεί να είναι πολύτιμη για τη διατήρηση της οικονομικής υγείας της επιχείρησής σου και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσεις όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες και θα προετοιμαστείς για μια ομαλή διαδικασία φορολογικής υποβολής.

Ο Θρασύβουλος Μίαρης με τους συνεργάτες του μπορούν να σου παρέχουν ολοκληρωμένες φοροτεχνικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε κάθε επιχείρηση, εξασφαλίζοντας με ακρίβεια την έγκυρη και φυσικά ποιοτική πληροφόρηση που χρειάζεσαι με εξατομικευμένες συμβουλές σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία!