You are currently viewing Επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τον κοροναϊό

Επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τον κοροναϊό

Αναμένεται να πλήξει την παγκόσμια οικονομία που αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Κοινός τόπος πάντως είναι ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί καθώς οι αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις κλείσιμο σχολείων- εκπαιδευτηρίων κλπ προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Οι πρώτες επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, με τις ανησυχίες για διεύρυνσή τους, όσο η επιδημία συνεχίζεται και εξαπλώνεται, να εντείνονται. Χρηματιστήριο, τουρισμός Εκπαίδευση και τοπικές οικονομίες, έχουν υποστεί ήδη τα σοβαρότερα πλήγματα.
Συνέπειες στον τουρισμό και φόβοι για χειρότερα

Το 2020 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον ελληνικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια είχε ανοδική πορεία. Η τουριστική αγορά της Κίνας στην ουσία έκλεισε, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να εκτιμά ότι οι ακυρώσεις φθάνουν το 70%. Στην ουσία και για την υπόλοιπη χρονιά η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.

Σημειώνεται ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 μόνο Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.

Ένας άλλος ορατός κίνδυνος είναι τα σοβαρά πλήγματα στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι πιθανότητες ακύρωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ, αυξάνονται, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και σε εκείνες των επισκεπτών. Κυρίως την άνοιξη πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, με χιλιάδες συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Αν για λόγους δημόσιας υγείας ματαιωθούν οι οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ μεγάλη.

Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί χρονικά, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές.
Πολλοί αναλυτές καταφεύγουν στα στοιχεία για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν κορονοϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003, για να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα αφού εξασθένισε ο SARS», ανέφερε ο Λάρι Χου της Macquarie Capital σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρίας. Οι μετακινήσεις, τα εστιατόρια και οι λιανικές πωλήσεις επλήγησαν, αλλά ο Χου υποστήριξε ότι συνολικά ο SARS ήταν «απλά μια παρεμβολή που δεν άλλαξε τη γενικότερη τάση».Αυτή τη φορά, όμως, αναλυτές λένε ότι η αυξημένη -συγκριτικά με τις αρχές του 2000- εξάρτηση της Κίνας από την κατανάλωση, ως κινητήριου παράγοντα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη.

Οι τοπικές αγορές που περιμένουν από τον Απρίλιο χιλιάδες επισκεπτών υφίστανται βαριές οικονομικές απώλειες. Το κύριο βάρος των ζημιών πέφτει στα ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα διαμερίσματα airbnb – με πολλές ακυρώσεις – στα συνεδριακά κέντρα καθώς και στα καταστήματα εστίασης όσο και στην διοργάνωση εκδηλώσεων γάμων και λοιπών συναφών κλάδων της πραγματικής οικονομίας.

Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό
Εκατομμύρια άνθρωποι που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο ακύρωσαν τα σχέδιά τους
Μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι στον κορονοϊό.
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία είχαν καλέσει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή

Επιτροπή με στόχο την κατάρτιση ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι ηγέτες των κρατών-μελών συναποφάσισαν μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και ένα ειδικό ταμείο ύψους 25 δισ. ευρώ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται:

Κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες
Ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις:

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.
Η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και
Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, ακόμη, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
«Βιώνουμε μια έκτακτη κρίση»

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κορονοϊό.

Σημειώνουμε δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλα μέτρα στήριξης καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η εξάπλωση . Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε ότι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Για παράδειγμα, η εστίαση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς πολλοί συμπολίτες μας αποφεύγουν πλέον να παρευρίσκονται σε χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων. Άρα πρέπει να δοθεί συνέχεια στην στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. που μπορούν να στηρίξουν την αγορά και την επιχειρηματικότητα, άρα και την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα η Πολιτεία πρέπει να ασκήσει πίεση προκειμένου να μειωθεί το υπερβολικό πλεόνασμα ώστε να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις».

Αντιμέτωπος με νέα ύφεση ο πλανήτης εξαιτίας του COVID-19

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Αν εξαιρέσουμε, εν μέρει, τη βουβωνική πανώλη στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα, κάθε μεγάλη πανδημία ακολουθείται από μια οικονομική ύφεση», παρατήρησε ο καθηγητής Ρόμπερτ Ντίνγκουολ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τρεντ του Νότιγχαμ. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλός λόγος να θεωρούμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», πρόσθεσε.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η επιδημία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούσε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα ήταν «ασθμαίνουσα», «εύθραυστη» και δεκτική σε κλονισμούς με τον παραμικρό κίνδυνο. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο «εξωτερικό σοκ».

Μολονότι η λίστα των ριζοσπαστικών μέτρων για τη συγκράτηση του Covid-19 μακραίνει καθημερινά, ο ιός που ξεκίνησε από την ηπειρωτική Κίνα εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους. Από τον Ιανουάριο, τα εργοστάσια παραγωγής διέκοψαν τη λειτουργίας τους στην Κίνα και ολόκληρες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα. Σήμερα, το εμβληματικό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Βασιλείας αναβλήθηκε και το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ματαιώθηκε. Η Σαουδική Αραβία δεν δέχεται πλέον προσκυνητές στη Μέκκα. Και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ιταλία διεξάγονται χωρίς θεατές.

Αβεβαιότητα υπάρχει επίσης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, τον Ιούλιο.

Συνολικά 83.670 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό σε όλον τον κόσμο. Από αυτούς οι 2.865 πέθαναν, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε στοιχεία από επίσημες πηγές.

Τα βλέμματα όλων έχουν πλέον στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία. Ωστόσο, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι θα υπάρξει εξάπλωση και εκεί. Και η αρχή των υπερβολικών προφυλάξεων θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αν υπάρξει μια εξάπλωση, «οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ακραίες», σχολίασε ο Γκρέγκορι Ντέικο, επικεφαλής οικονομολόγος του Oxford Economics. «Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες. Η οικονομία θα έπεφτε αμέσως σε ύφεση» δεδομένου ότι σε τέτοιες κρίσεις «οι χρηματαγορές λειτουργούν σαν καταλύτες του αισθήματος πανικού».

Εκτός από το σταμάτημα της παραγωγής, το κλείσιμο των σχολείων και τους υπαλλήλους θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι τους, η κατανάλωση, που συνιστά το 70% της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, θα σταματούσε απότομα.

Μολονότι δεν υπάρχει ακόμη επιδημία, η καχυποψία είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του δρόμου: στην Ουάσινγκτον, οι άνθρωποι αποφεύγουν τις χειραψίες, οι επιβάτες του μετρό περιεργάζονται με ανησυχία τους διπλανούς τους όταν ξεροβήχουν. Οι Αμερικανοί ακυρώνουν τα ταξίδια τους.

Εάν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έπεφτε σε ύφεση, όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα επηρεαζόταν.

Λαμβάνοντας υπόψη του τις συνέπειες στην Κίνα, το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Όμως αυτή η εκτίμηση έγινε πριν από την εξάπλωση στον υπόλοιπο κόσμο.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που αγνοούμε», συνόψισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ετήσιες, εαρινές σύνοδοι του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα μέσα Απριλίου, στις οποίες συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, αναμφίβολα δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν υπό τη συνήθη μορφή τους.
Ο φόβος είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό

Απέναντι στις προφανείς οικονομικές επιπτώσεις «χρειαζόμαστε μια σαφή επαγγελματική και πολιτική ηγεσία, αξιόπιστη και ενωμένη, κάτι που είναι πάντα δύσκολο να υλοποιηθεί σε μια χώρα όπου η ευθύνη για τη δημόσια υγεία είναι τόσο αποκεντρωμένη όσο στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ρόμπερτ Ντίνγκουολ.

Ο Μπάρι Γκλάσνερ, Αμερικανός κοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η κουλτούρα του φόβου», υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «τα έθνη και τα μεμονωμένα πρόσωπα χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις απέναντι στον φόβο που εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με τον ίδιο τον ιό».

Ο φόβος «είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος επειδή υπό το καθεστώς του ο πληθυσμός και οι κυβερνήσεις συχνά παίρνουν μέτρα λιγότερο ορθολογικά».

Αν οι εκπαιδευτικοί δεν ασθενούν, το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα αμφισβητούμενο μέτρο, που μπορεί να επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντίνγκουολ. Και αυτό γιατί σημαίνει ότι πολλοί γονείς θα αναγκαστούν να απουσιάσουν από τη δουλειά τους, όπου θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμοι. Όσο για τους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, αν δεν πηγαίνουν στο σχολείο πολύ απλά μπορεί να συχνάζουν σε δημόσιους χώρους όπου θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επιδημία.

πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ