Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι αλλάζει και τι μένει φέτος.

Οι προσυμπληρωμένες δαπάνες είναι η πιο σημαντική από τις αλλαγές που θα έχει το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2019.

Στο βασικό ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη οι φορολογούμενοι μέσω Taxisnet, θα εμφανίζονται για πρώτη φορά σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα στοιχεία αυτά θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τους τρίτους που τα έχουν στη διάθεσή τους (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.λπ.), θα έχουν διασταυρωθεί πλήρως και θα έχουν επαρκώς ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Στόχος της προσυμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι να διευκολυνθούν οι φορολογικές αρχές στον έμμεσο προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που θα εντοπίζονται με «αρνητικά» ισοζύγια εισοδημάτων-εσόδων και δαπανών θα καλούνται να δικαιολογήσουν τις αρνητικές διαφορές, επικαλούμενοι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές καλύφθηκαν με αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών προερχόμενες από νόμιμα κτηθέντα εισοδήματα και έσοδα ή με άλλους τρόπους, όπως δάνεια ή δωρεές.Αν δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές θα φορολογούνται γι’ αυτές με συντελεστές φόρου εισοδήματος κυμαινόμενους από 22%-45% και επιπλέον θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί θα παραπέμπονται για έλεγχο με έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος.

Ατομική εκκαθάριση , όπως και το 2019 , θα είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων ακόμη και για ζευγάρια που κάνουν κοινή δήλωση . Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Από αυτά, τα πέντε εκατομμύρια θα είναι μηδενικά, το ένα εκατομμύριο θα είναι πιστωτικά (δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να πάρει πίσω χρήματα) ενώ τα τρία εκατομμύρια θα είναι χρεωστικά και ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα.Ενδιαφέρον για άμεση υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως από αυτούς που έχουν λάβει επιστροφή φόρου. Σε περιπτώσεις παντρεμένων, αν ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή και ο άλλος οφείλει να πληρώσει, δεν θα γίνεται συμψηφισμός.

Τα χρήματα της επιστροφής θα πιστώνονται κανονικά και οι πληρωμές από τον άλλο σύζυγο θα γίνονται στον προγραμματισμένο χρόνο.

Το αφορολόγητο στην φετινή δήλωση ισχύει ακόμη για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότης το χτίσιμο του αφορολόγητου με ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων . Συγκεκριμένα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως και 30.000 θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 15% του ετήσιου και για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ θα πρέπει συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 20% του ετήσιου εισοδήματος .Οι προθεσμίες και οι δόσεις.

Εκείνο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει είναι ο τρόπος πληρωμής . Τούτο με δεδομένο ότι σε περίπου 2,4 εκ μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει δοθεί αναστολή στην κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων μέχρι και το τέλος Αυγούστου .

Συνεπώς θα είναι δύσκολο να παραμείνει ως έχει το σύστημα των τριών δίμηνων δόσεων για το φόρο εισοδήματος με τον πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου .

Η προβλεπόμενη από τον νόμο αυτό νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, στην οποία το βασικό αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ προσαυξάνεται κατά 364 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του πρώτου, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου είναι μειωμένος από το 22% στο 9% και οι συντελεστές φόρου που επιβάλλονται πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ είναι μειωμένοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Ειδικότερα, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος ισχύσουν τα εξής:

1.Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

2.Έκπτωση φόρου: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.1.950 ευρώ, εάν έχουν ένα παιδί .2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά .2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

3.Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου : Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

4.Εισοδήματα από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:15% μέχρι 12.000 ευρώ.35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

5.Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

6.Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

 

 

Θράσος Μίαρης
Αντιπρόεδρος Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας 
Φορολογικός Σύμβουλος ΕΕΑ