[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο, ύψους 100 δισ. ευρώ, με σκοπό οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και οι επιχειρήσεις να διατηρηθούν στη ζωή, μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, παρουσίασε σήμερα (2/4) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το νέο μέσο, με την ονομασία SURE, θα κινητοποιήσει έως 100 δισ ευρώ, «για να διατηρήσουμε τους πολίτες στις θέσεις εργασίας τους και επιχειρήσεις ζωντανές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, με το νέο μέσο θα παρέχονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη, συνολικά μέχρι 100 δισ ευρώ, για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν το εισόδημά τους, ακόμα και αν εργάζονται τις μισές ώρες και οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους.
Ο δανεισμός προς τα 27 κράτη-μέλη θα γίνει απευθείας, με προνομιακούς όρους, υπό την μορφή εθελοντικής εγγύησης, που ενδεχομένως να μην επηρεάσει τον δημόσιο δανεισμό ή μόνο κατά 25%. Τα 100 δις θα τα δανειστεί η ίδια η ΕΕ από τις αγορές, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα κράτη μέλη.
Το SURE θα υποστηρίξει προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας, που θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους έναντι του κινδύνου απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Μέσω αυτών των προγραμμάτων οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν προσωρινά τις ώρες των εργαζομένων τους, με κρατική εισοδηματική στήριξη για τις μη εργάσιμες ώρες. Αλλά και αυτοαπασχολούμενοι προβλέπεται να ενισχυθούν οικονομικά.
Για παράδειγμα αν μια επιχείρηση έχει 50 εργαζόμενους, που εργάζονται 8ωρο και λόγω των υγειονομικών μέτρων έχει σημαντική απώλεια εσόδων, μπορεί να κρατήσει και τους 50 με 4ωρο, αλλά με τον μισθό του 8ωρου, που θα καλύπτεται από το κράτος με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ετσι, εκτάκτως για την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο διατηρώντας τον προ κορονοϊού μισθό τους.
Η πρόταση θα παρουσιασθεί στις 7 Απριλίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα συνέλθουν σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με ειδικούς η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]