You are currently viewing Aποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και την τόνωση των φορολογικών εσόδων, σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών

Aποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και την τόνωση των φορολογικών εσόδων, σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές διατάξεις.

Περιέχεται διάταξη με την οποία επιδιώκεται η σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης 
Εκκρεμών ενώπιον: 
-Συμβουλίου της Επικρατείας 
-Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων
Φορολογικών διαφορών με στόχο την ταχεία επίλυση των διαφορών 
Στόχος είναι η αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και η τόνωση των φορολογικών εσόδων.
Mε αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς. 

Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Αίτημα μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών φορολογικές διαφορές από πράξεις επιβολής φόρου ή προστίμων, εφόσον αυτές καταστούν εκκρεμείς, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Με την παρ. 4 ορίζεται ότι η αίτηση εξώδικης επίλυσης επί ποινή απαραδέκτου αναφέρεται περιοριστικά στους κάτωθι ισχυρισμούς:

(α) Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει το φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει την φορολογική οφειλή.

(β) Παραγραφή του Δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

(γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

(δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.

(ε) Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η αίτηση εξώδικης επίλυσης αναφέρεται συνοπτικά στους ισχυρισμούς που ήδη περιλαμβάνονται στα κατατεθέντα για τη διαφορά δικόγραφα, τα οποία προσκομίζονται με επιμέλεια του φορολογουμένου.

Θράσος Μίαρης

Αντιπρόεδρος Φορολογουμένων Ελλάδας

Ειδικός Σύμβουλος ΕΕΑ[/vc_column_text][vc_single_image image=”2887″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]