You are currently viewing Ανοιχτή πρόσκληση σε πλούσιους  Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους

Ανοιχτή πρόσκληση σε πλούσιους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4741″ img_size=”medium”][vc_column_text]

Προσκλητήριο στους συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση με το δελεαστικό συντελεστή 7%. Δηλαδή ο φόρος για τα εισοδήματα της αλλοδαπής θα φορολογείται πλέον αυτοτελώς στην Ελλάδα με συντελεστή 7%. 
Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία Κοινοτικών Οδηγιών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τη διάταξη απαραίτητη ο συνταξιούχους θα πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι  έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και θα πρέπει να  μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
 
Η διάταξη πρέπει να συμπληρωθεί  πάνω στο πορτογαλικό μοντέλο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2009. 
Συγκεκριμένα, οι Πορτογάλοι πρόσφεραν σε αλλοδαπούς συνταξιούχους ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση εξαιρώντας τους από τη φορολογία ακόμα και για το εισόδημα που είχαν στη χώρα προέλευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος τη φοροαπαλλαγή είναι να μην έχει φορολογηθεί στην Πορτογαλία τα τελευταία πέντε χρόνια από την υποβολή της αίτησης.

Επί της ουσίας, για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολογία. 

Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο εισόδημα όλων των φορολογουμένων στην Ευρώπη φορολογείται εκεί όπου βρίσκεται η φορολογική κατοικία εφόσον διαμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 183 ημερών. Με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, τα εισοδήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στη χώρα διαμονής θα φορολογηθούν αυτοτελώς με έναν σχετικά χαμηλό συντελεστή και όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη από την προσέλκυση συνταξιούχων. Και αυτό καθώς θα καταναλώνουν στην Ελλάδα τη σύνταξή τους, ενώ ενδεχομένως να προβούν σε αγορά ακινήτου αλλά και οχήματος. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν να τονωθουν οι οικονομίες της περιφέρειας και των νησιών, όπου τον χειμώνα η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθούν  κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας.  

Οσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα πρέπει να τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως του ύψους του, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Στην σχετική διάταξη , θα πρέπει να συμπεριληφθούν επί της συζήτησης του νομοσχεδίου, για να αποβλέπει σε φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Μάλιστα, ο φόρος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους της επένδυσης. Για παράδειγμα:

• Για όσους πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ εντός τριετίας, ο φόρος για το παγκόσμιο εισόδημα θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ.

• Στην περίπτωση που η επένδυση φτάσει το 1,5 εκατ., ο φόρος θα περιορίζεται στις 50.000 ευρώ.

• Για επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ και άνω, ο φόρος περιορίζεται στις 25.000 ευρώ.

Θράσος Μίαρης

Αντιπρόεδρος Φορολογουμένων Ελλάδας

Ειδικός Σύμβουλος ΕΕΑ[/vc_column_text][vc_single_image image=”2887″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]